Inloggen voor leden

Op maandag 2 november 2020 vindt het najaarssymposium weer plaats: u bent allen van harte welkom! Wijs ook uw A(N)IOS op deze leerzame avond. Wanneer het nog niet mogelijk is om elkaar ‘live’ te zien, zullen wij er een webinar van maken.

 

Wij vragen u interessante casuïstiek die u deze avond wil bespreken te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (let op, dit is een nieuw mailadres). Aanmelden voor de bijeenkomst kan eveneens via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., graag voor 7 oktober 2020.

 

Programma

18.15 Algemene Ledenvergadering

18.45 Broodjes
19.15 Colette van Hees (dermatoloog, Erasmus MC) over de nieuwe richtlijn lichen sclerosus

19:30 Eva Maria Roes (gynaecologisch oncoloog, Erasmus MC) over de nieuwe richtlijn VIN

19:45 Marjo Ramakers (arts-seksuoloog NVVS) over Vulvapathologie & Seksualiteit

20.15 Pauze

20.30 Jonge onderzoeker

20.45 Casuïstiek
21.30 Afsluiting

 

Locatie

In de Driehoek, Willemsplantsoen 1-C, 3511 LA Utrecht (www.indedriehoek.nl).

 

Accreditatie door NVOG, NVDV en NVVS met 2 punten wordt aangevraagd.

 

Hopelijk tot maandag 2 november!

 

Met hartelijke groet,

Het bestuur van de NVvVP

Risico op ontwikkeling van kanker in anogenitale gebied bij lichen sclerosus – een systematische review.

Tot op heden zijn de exacte cijfers van het risico op kanker in het anogenitale gebied voor patiënten met lichen sclerosus niet geheel duidelijk. Daarom hebben we een systematische review verricht.

Het risico op het ontwikkelen van kanker in het anogenitale gebied is 0.21-3.88% voor vrouwen met bewezen lichen sclerosus. Het risico wordt groter met de leeftijd, de aanwezigheid van VIN, een lange geschiedenis van lichen sclerosus, late diagnose van lichen sclerosus (na lang bestaande klachten) en de matige therapietrouw van het smeren van lokale corticosteroïden.

Daarom is het belangrijk om regelmatig controles te verrichten en te blijven smeren met lokale corticosteroïden.

Hieronder de link naar het artikel:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32089333/

Vulvapathologie

Vulvovaginale klachten kunnen de kwaliteit van leven nadelig beïnvloeden, soms zelfs in ernstige mate.

Het combineren van gynaecologische en dermatologische deskundigheid lijkt de beste garantie te bieden voor een adequaat management van vulvovaginale pathologie. Dat principe ligt dan ook ten grondslag aan dit boek.

Lees meer: Boek Vulvapathologie

Op 4 september 2019 om 14.30 uur (Radboud Universiteit Nijmegen) zal Anne-Floor Pouwer haar proefschrift ‘Optimizing management for women with vulvar cancer’ in het openbaar verdedigen. Iedereen is van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

In dit proefschrift worden studies beschreven met het doel de behandeling en follow-up voor vrouwen met een plaveiselcelcarcinoom van de vulva te optimaliseren. U kan haar proefschrift inzien door op deze link te klikken: https://bit.ly/2YuIpat of u kunt het bijgevoegde pdf bestand openen.

Attachments:
Download this file (Proefschrift Anne-Floor Pouwer.pdf)Proefschrift Anne-Floor Pouwer.pdf[Proefschrift Anne-Floor Pouwer]11264 kB