Nieuw vulvanetwerk in regio Rotterdam Rijnmond

Persbericht | 8-6-2023

Het Vulva Zorgnetwerk roept op tot betere samenwerking en meer bekendheid voor de behandeling van vrouwen met klachten aan de vulva. Zij lanceren daarvoor vandaag de nieuwe website: www.vulvazorgnetwerk.nl. Elk jaar melden zich alleen al in de regio Rotterdam naar schatting enkele duizenden vrouwen bij de dokter met klachten aan de vulva. Jeuk, pijn, afscheiding, iedere vrouw heeft er wel eens last van. Soms helpen zelfzorgmiddelen van de drogist, maar soms gaan de klachten niet over.

Bijna niemand gaat graag met klachten in de schaamstreek naar de dokter. Als vrouwen dan eindelijk de moed hebben verzameld om te gaan, krijgen zij niet altijd de meest ade quate behandeling en begeleiding. Dat kon beter, vindt dermatoloog Colette van Hees van het Erasmus MC.

Van Hees startte met gynaecoloog Piso-Jozwiak eind 2021 het Vulva Zorgnetwerk. Samen met bevlogen collega-dermatologen, gynaecologen, pathologen, seksuologen en bekkenfysiotherapeuten uit de regio Rijnmond vormen zij nu het Vulva Zorgnetwerk. Het Vulva Zorgnetwerk wil vrouwen met vulvaklachten sneller, beter en met meer empathie behandelen, dichtbij huis als het kan en verder weg als het moet voor complexe ingrepen.

De professionals van het Vulva Zorgnetwerk stelden gezamenlijk voorlichtingsfolders voor patiënten op, hebben uniforme afspraken over de te verlenen zorg, bespreken met elkaar complexe ziektebeelden tijdens een multidisciplinair overleg en werken nauw met elkaar samen om expertise en kennis te vergroten. Nu het netwerk staat, hopen zij binnenkort wetenschappelijke studies op te zetten naar nieuwe behandelingen en oorzaken van verschillende aandoeningen.

Op de gelanceerde website www.vulvazorgnetwerk.nl staat uitgebreide informatie voor vrouwen met klachten, maar ook voor artsen, doktersassistenten, verloskundigen en andere zorgprofessionals die te maken kunnen krijgen met vrouwen die klachten hebben aan de vulva.

De regionale samenwerking is een initiatief van enthousiaste zorgprofessionals uit Albert Schweitzer ziekenhuis, Bravis Ziekenhuis, Dermahaven, Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Ikazia Ziekenhuis, IJsselland Ziekenhuis en Maasstad Ziekenhuis. Het netwerk breidt zich uit met paramedici uit de eerste lijn die kennis en expertise hebben over de behandeling van vrouwen met klachten aan de vulva. Voor de realisatie van de samenwerking ontvangt het netwerk ondersteuning van Stichting BeterKeten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marlise Schouten van de stichting BeterKeten, T 06 18747413 of E m.schouten@beterketen.nl

Wat is de stichting BeterKeten?

In de stichting BeterKeten werken ziekenhuizen en professionals met elkaar samen zodat de kwaliteit en doelmatigheid van zorg in de Rijnmondse regio naar een nóg hoger niveau getild wordt. Het Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Maasstad Ziekenhuis en Albert Schweitzer ziekenhuis zijn de bestuurlijke partners van de stichting BeterKeten, waarbij nauw samengewerkt wordt met de ziekenhuizen in de regio.

Het laatste nieuws