Wetenschappelijk onderzoek naar de veiligheid van HPV-DNA vaccinatie en reactie van het afweersysteem op deze vaccinatie bij patiënten met een HPV16-positieve afwijking aan de schaamlippen

Is er bij u door uw behandelend arts of heeft u als behandelend arts een patiënte waarbij onrustige cellen aan de huid van de schaamlippen (VIN laesie) vastgesteld? Soms wordt de afwijking veroorzaakt door een virus, het Humaan Papilloma Virus (HPV). De huidafwijking aan de schaamlippen heet dan een usual VIN (uVIN/HSIL) Indien het gaat om HPV type 16 en er geen andere kankers in de voorgeschiedenis zijn, is deze studie wellicht geschikt voor u of uw patiënt.

Het afweersysteem is soms in staat onrustige cellen te herkennen en op te ruimen. De kans dat dit spontaan gebeurt is niet groot, echter door middel van versterking van de afweerreactie (bijvoorbeeld door vaccinatie) wordt geprobeerd deze kans te vergroten. In de onderzoek worden stukjes niet actief HPV-DNA ingespoten. Dit heet een vaccin. Indien afweercellen in contact komen met het vaccin worden deze cellen geactiveerd om de onrustige cellen op te ruimen. Dit HPV-DNA vaccin is nog niet eerder op mensen getest. De behandeling zal bestaan uit vier injecties met het HPV-DNA vaccin, welke met behulp van een tatoeëerapparaat al worden ingebracht op de buitenzijde van het bovenbeen. Het vaccin bevat geen kleurpigment en tatoeage van dit DNA vaccin geeft geen blijvend letsel.

Deelname aan dit onderzoek zal bijdragen aan de ontwikkeling van een nieuwe therapie tegen HPV-gerelateerde afwijkingen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met M.C. van Ruiten via mc.v.ruiten@nki.nl.

Het laatste nieuws