HPV-vaccinatie bij patiënten met uVIN afwijking van de schaamlippen

HPV-vaccinatie bij patiënten met uVIN afwijking van de schaamlippen

Dit is een onderzoek naar de effecten en veiligheid van HPV-DNA vaccinatie bij patiënten met een HPV16-positieve afwijking aan de schaamlippen (uVIN). Het onderzoek wordt uitgevoerd in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis te Amsterdam.

Tot op heden zijn 5 patiënten behandeld met het vaccin, waarvan 4 patiënten een (gedeeltelijke) reactie vertoonden. Er traden geen ernstige bijwerkingen op. Vanwege deze gunstige resultaten hebben we besloten om meer patiënten aan de studie te laten deelnemen.

Voorwaarden
De voorwaarden om aan dit onderzoek mee te doen zijn onder andere:

–       Patiënten met uVIN huidafwijkingen van de schaamlippen, HPV16 positief

–       Patiënten zijn 18 jaar en ouder

–       Patiënten hebben voldoende algemene lichamelijke conditie

Bijwerkingen
Van eerdere studies (met vergelijkbare middelen) weten we dat er een rode verkleuring en verdikking van de huid ter hoogte van de vaccinatieplaats kan ontstaan. Op de dag van de vaccinatie kunnen wat griepachtige verschijnselen en kortdurende koorts optreden. Verder zijn er geen noemenswaardige bijwerkingen waargenomen.

De behandeling
Voorafgaand aan de behandeling zullen patiënten gescreend worden.
De behandeling bestaat uit vier injecties met een HPV-DNA vaccin met behulp van een tatoeëerapparaat. Het HPV-DNA vaccin wordt op de buitenzijde van het bovenbeen toegediend / getatoeëerd. Het DNA vaccin dat in dit wetenschappelijk onderzoek wordt gebruikt, wordt oppervlakkig aangebracht omdat we weten dat in de opperhuid veel afweercellen aanwezig zijn. Het vaccin bevat geen kleurpigment en tatoeage van dit DNA vaccin geeft geen blijvend letsel.
In totaal duurt het onderzoek iets meer dan een jaar. Patiënten zullen in totaal 11 keer naar het ziekenhuis moeten komen voor het onderzoek.

Geïnteresseerd?
Voor patiënten: vraag uw behandelend arts of u eventueel in aanmerking komt voor het onderzoek.
Voor artsen: voor vragen over deelname kunt u contact opnemen met J. Rotman (arts-onderzoeker) via j.rotman@nki.nl

Het laatste nieuws