Promotie Linda Nooij

Promotie Linda Nooij

‘Vulvar cancer; pathogenesis, molecular genetics and treatment’

Op 28 juni 2018 om 16.15 zal Linda Nooij, gynaecoloog in opleiding in Leiden, haar proefschrift getiteld ‘Vulvar cancer; pathogenesis, molecular genetics and treatment’ verdedigen.

Het proefschrift bestaat uit twee delen. In het eerste deel worden een aantal belangrijke klinische vraagstukken die spelen bij de behandeling van vulvacarcinoom onderzocht. Hierbij hebben we gevonden dat een tumor-vrije marge van minimaal 8 mm niet noodzakelijk is ter voorkoming van een lokaal recidief. Daarnaast hebben we ontdekt dat de chirurgische behandeling van de liezen bij patiënten met lieskliermetastasen met behulp van een debulking van de vergrote liesklieren gevolgd door radiotherapie een vergelijkbaar aantal liesklierrecidieven geeft ten opzichte van een volledige lymfklierdissectie. Een debulking zou dan ook de behandeling van eerste keus moeten worden aangezien de kans op complicaties na een debulking veel kleiner is dan na een lymfklierdissectie.

In het tweede deel van het proefschrift wordt verder ingegaan op de pathogenese van vulvacarcinoom, waarbij we met name de HPV-onafhankelijke vulvacarcinomen en precursor laesies hebben onderzocht. Uit ons onderzoek blijkt dat er waarschijnlijk nog een derde type vulvacarcinoom bestaat. Dit onderscheid heeft mogelijk gevolgen voor de behandeling en follow-up van patiënten met vulvacarcinoom.

U bent van harte uitgenodigd om deze openbare plechtigheid bij te wonen. Locatie: Groot Auditorium, Academiegebouw, Rapenburg 73 te Leiden.

Attachments:
Download this file (Linda Nooij thesis complete pdf.pdf)Linda Nooij thesis complete pdf.pdf [ ] 6184 kB

Het laatste nieuws