Inloggen voor leden

Wat is Provoked vulvodynie (PVD)?

PVD is een afkorting van Provoked Vulvodynie en betekent dat de vulva pijn doet als deze aangeraakt en/of gepenetreerd wordt. De vulva vormt de ingang van de vagina en bestaat onder andere uit 2 binnenste en buitenste (schaam)lippen en de clitoris. Kijk voor plaatjes over de anatomie op http://www.seksueelgezond.nl/figuren/ 

Lees meer: Pijn aan de vulva (provoked vulvodynie = PVD)

Deze vragenlijst printen en volledig invullen voordat u naar uw eerste afspraak op de vulvapoli gaat. 

Attachments:
Download this file (Vragenlijst vulvapoli.pdf)Vragenlijst Vulvapoli[Vragenlijst Vulvapoli]142 kB

Vulvaire jeuk (jeuk aan de schaamlippen)

Wat is vulvaire jeuk?

Jeuk is een onaangenaam gevoel waardoor je wil krabben. Vulvaire jeuk komt vaak voor en iedere vrouw ervaart soms jeuk aan de schaamlippen. Dit is normaal. Als de jeuk zo hevig is dat u er last van hebt in het dagelijks leven of als de jeuk lang blijft bestaan moet er gezocht worden naar de oorzaak van de jeuk.

Lees meer: Vulvaire jeuk

Vaginale afscheiding (fluor vaginalis)

Veranderde afscheiding is een veel voorkomend probleem. De normale vaginale afscheiding bestaat uit allerlei bacteriën, waaronder de Lactobacillus, die lactaatzuur produceert. Hierdoor ontstaat in de vagina een 'zuur' milieu waarin normale bacteriën zich goed kunnen ontwikkelen en waarin bescherming wordt geboden tegen vreemde bacteriën. Ook schimmels (bijvoorbeeld candida) kunnen in lage aantallen in de vagina voorkomen zonder klachten te veroorzaken.

Lees meer: Vaginale afscheiding (fluor vaginalis)