Vulvaire pijn

Wat is pijn?

Pijn is een signaal van het lichaam dat er iets aan de hand is. Chronische pijn is pijn die langdurig blijft bestaan, soms ook als de oorzaak van de pijn verdwenen is. Sommige mensen hebben pijn zonder dat er een duidelijke verwonding of ziekte aanwezig is.

Wat is vulvaire pijn?

Vulvaire pijn is pijn van een klein deel van de vulva of van de hele vulva. De pijn kan soms aanwezig zijn of altijd. De pijn kan mild zijn of hevig en ondraaglijk. Vulvaire pijn kan gemeenschap onmogelijk maken. Het inbrengen van tampons kan te pijnlijk zijn. Strakke kleding, en zelfs gewoon aanraken van de vulva kan al pijn veroorzaken.

Wat veroorzaakt vulvaire pijn?

Pijn kan een symptoom zijn van verschillende aandoeningen zoals infecties, huidziekten, of soms een gezwel. Huidziekten die elders op het lichaam voorkomen, zoals psoriasis en eczeem, kunnen ook op de vulva verschijnen. Als u iets abnormaals ziet op de vulva is het verstandig om naar een arts te gaan om dit te laten onderzoeken. Als de vulva geplaagd wordt door een infectie, gemeenschap zonder opwinding, of het aanbrengen van allerlei middeltjes dan kan de vulva extra gevoelig worden, zelfs als de oorzaak al verdwenen is.

Wat als er niets te zien is?

Soms is er sprake van pijn zonder dat er iets abnormaals te zien is. Er zijn twee vulvaire pijnsyndromen waarbij dit voor kan komen. Bij de eerste is er sprake van plaatselijke pijn, bij de ingang van de vagina. Vrijen is dan heel pijnlijk of onmogelijk en zelfs tampons inbrengen lukt dan vaak niet. Dit wordt ook vulvair vestibulitis syndroom genoemd (zie www.vulvapoli.nl/weergave/items/vulvair-vestibulitis-syndroom.html ). Bij de tweede vorm doet de hele vulva pijn, dit heet ook wel essentiële vulvodynie.

Wat is essentiële vulvodynie?

Essentiële vulvodynie betekent pijn en branderigheid op en/of rond de vulva. De pijn is continu aanwezig, en wordt vaak erger door lang zitten, aanraken, zelfs plassen en het dragen van strakke kleding. Seksuele gemeenschap doet vaak pijn maar soms ook niet. Er zijn vaak goede en slechte dagen maar de pijn is nooit helemaal weg.

Hoe wordt de diagnose essentiële vulvodynie gesteld?

Eerst wordt gezocht naar een andere oorzaak voor de pijn, zoals bijvoorbeeld een huidziekte, een infectie, stress, of het gebruik van irriterende zeep of lotions. Als er niets gevonden wordt kan dit heel frustrerend zijn omdat de pijnklachten hevig kunnen zijn.

Hoe wordt essentiële vulvodynie behandeld?

Soms helpt een verdovende crème of zalf tegen de pijn. Als dit onvoldoende is kunnen medicijnen voorgeschreven worden. Deze medicijnen worden ook voorgeschreven voor depressie of epilepsie. Het zijn medicijnen die de gevoeligheid van de zenuwen beïnvloeden en bijvoorbeeld ook gebruikt worden bij de pijn die iemand van gordelroos kan hebben. Daarnaast kunnen verzachtende crèmes en verzorgingsadviezen helpen. Soms worden gesprekken met een psycholoog aangeboden. Deze helpt mensen beter omgaan met chronische (pijn)klachten en zoekt naar manieren om prikkels of spanningen die de klachten erger maken te voorkomen of verminderen. Het stellen van de juiste diagnose is van groot belang. Alleen al het feit dat je weet waar je aan toe bent geeft vaak opluchting.

Wat kunt u zelf doen?

Draag loszittende kleding, katoenen ondergoed, en gebruik zo min mogelijk inlegkruisjes en maandverbanden. Gebruik de middelen die voorgeschreven worden en stop alle andere zalven, crèmes en wasproducten. Krab of wrijf niet, en was de vulva alleen met water, en niet te vaak.

Meer informatie:

www.issvd.org

Meer artikelen

Vulvapathologie

Vulvapathologie Vulvovaginale klachten kunnen de kwaliteit van leven nadelig beïnvloeden, soms zelfs in ernstige mate. Het combineren van gynaecologische en dermatologische deskundigheid lijkt de beste

Meer informatie »

Vulvaire jeuk

Vulvaire jeuk (jeuk aan de schaamlippen) Wat is vulvaire jeuk? Jeuk is een onaangenaam gevoel waardoor je wil krabben. Vulvaire jeuk komt vaak voor en

Meer informatie »