Vulvair vestibulitis syndroom

Wat is VVS?

VVS is de afkorting van Vulvair Vestibulitis Syndroom. Dat betekent dat de ingang van uw vagina geïrriteerd, branderig of schraal is, en pijn doet als u seksuele gemeenschap heeft.

Oorzaak.

Bij het gynaecologisch/dermatologisch onderzoek is vastgesteld dat er geen ernstige lichamelijke ziekte is. Er is geen kanker, geen infectie met schimmel, bacterie of virus, geen ernstige huidziekte; maar er is wel een afwijking aan de vagina-ingang: rode plekjes, die erg gevoelig zijn als ze aangeraakt worden, hetzij met een wattenstokje (dit doet de arts als hij u onderzoekt om de diagnose VVS te stellen), hetzij door uw vingers of die van uw partner, of door zijn penis. Het kan zijn dat u (vroeger) wel een huidziekte of schimmelinfecties hebt gehad. En soms komt VVS ook voor gelijktijdig met een ander probleem, zoals een schimmelinfectie.

Klachten.

Soms is niet helemaal duidelijk wanneer precies en waarom gemeenschap pijn is gaan doen. De meeste vrouwen hebben, als de diagnose VVS gesteld wordt, al een aantal jaren last van pijn bij gemeenschap. Dat kan heel ingewikkeld zijn voor u en voor uw partner, want vrijen is bedoeld om leuk te zijn. Als gemeenschap steeds weer pijn doet, geeft dat op den duur allerlei veranderingen in:

  1. de huid van de vagina-ingang
  2. de spieren die de vagina-ingang omsluiten
  3. de (seksuele) relatie met de partner en
  4. het gevoel van eigenwaarde van de vrouw. Ook als er een tijd geen gemeenschap meer is, blijven deze problemen bestaan.

Behandeling.

De meest gangbare behandeling in Nederland is op dit moment een behandeling, met aandacht voor alle 4 hierboven genoemde probleemgebieden. Het kan zijn dat u door de gynaecoloog/dermatoloog een zalf of crème krijgt voorgeschreven. U kunt ook verwezen worden naar een seksuoloog. Een operatie, waarbij een deel van de huid van de vagina-ingang door de gynaecoloog wordt verwijderd, gebeurt zelden en alleen in overleg met de seksuoloog.

Meer artikelen

Herpes genitalis

De oorzaak Herpes genitalis wordt veroorzaakt door een infectie met het herpes simplex virus (HSV). Er bestaan 2 types: herpes simplex virus type 1 (HSV-1)

Meer informatie »

Vulvaire jeuk

Vulvaire jeuk (jeuk aan de schaamlippen) Wat is vulvaire jeuk? Jeuk is een onaangenaam gevoel waardoor je wil krabben. Vulvaire jeuk komt vaak voor en

Meer informatie »