Vulvaire intraepitheliale neoplasia (VIN)

Vulvaire intra-epitheliale neoplasia (VIN) >> HSIL van de vulva

Wat is VIN?

Vulvaire intra-epitheliale neoplasie (VIN) is een voorstadium van schaamlipkanker, ook wel vulvakanker genoemd. Vulvakanker is zeer zeldzaam; het meest voorkomende type vulvakanker ontstaat vaak in een achtergrond van lichen sclerosus (LS) en “differentiated vulvar intraepithelial neoplasia”, dVIN. Het andere type vulvakanker is gerelateerd aan het humaan papillomavirus (HPV) en ontstaat vanuit het voorstadium “high grade squamous intraepithelial lesion” (HSIL) van de vulva. De benamingen van deze voorstadia zijn de laatste jaren regelmatig aangepast. Als er wordt gesproken over VIN betreft dit meestal HSIL van de vulva, dus de afwijking die gerelateerd is aan HPV. De onderstaande informatie gaat over HSIL van de vulva.

Wat zijn de klachten?

Bij de meeste vrouwen geeft HSIL van de vulva klachten in de vorm van jeuk en pijn. Deze klachten bestaan vaak al jaren. Soms geeft HSIL echter helemaal geen klachten en wordt er bij toeval een zichtbare of voelbare afwijking opgemerkt door u of uw arts. Meestal bestaan er meerdere plekken die zowel rood, wit, grijs als bruin kunnen zijn. De afwijkingen kunnen vlak maar ook verheven zijn, en de afmeting kan variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters.

Wat is de oorzaak?

Infectie met HPV speelt een belangrijke rol in het ontstaan van deze huidaandoening. HPV wordt overgedragen via seksueel contact. Omdat de infectie op zich zonder klachten verloopt, merkt u hier niets van. De meeste HPV infecties genezen spontaan, omdat het afweersysteem in staat is het virus op te ruimen. Echter, wanneer er sprake is van een blijvende infectie, kan HSIL of een andere afwijking zoals bijvoorbeeld een voorstadium van baarmoederhalskanker ontstaan. Omdat HPV ook van belang is bij het ontstaan van baarmoederhalskanker zal u altijd worden gevraagd of u recent een uitstrijkje heeft laten maken. We weten dat roken een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van HSIL en attenderen u op het belang te stoppen met roken. Vrouwen die afweerremmende medicatie gebruiken i.v.m. een andere ziekte (bijv. een auto-immuunziekte als reuma of ziekte van Crohn of na transplantatie) hebben een grotere kans dat HPV leidt tot een afwijking.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Het stellen van de diagnose gebeurt aan de hand van een weefselstukje (biopt). Wanneer er sprake is van meerdere afwijkende plekjes zal de gynaecoloog een ‘mapping’ voorstellen, waarbij van elk plekje afzonderlijk een weefselstukje wordt genomen. Zo’n ‘mapping’ vindt meestal plaats in dagbehandeling en dient om de uitgebreidheid van de afwijking in kaart te brengen en om de aanwezigheid van vulvakanker uit te sluiten. De kans op vulvakanker is klein.

Wat is de behandeling?

De behandeling is afhankelijk van de klachten en de uitgebreidheid van de afwijking. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden: Imiquimod 5% crème, laserbehandeling of operatieve verwijdering van de afwijking(en). Het is bekend dat er een grote kans is dat de afwijking na behandeling weer terug komt; daarom is meteen behandelen niet altijd nodig. De keuze van behandeling maakt u samen met uw arts. De kans dat de HSIL afwijking ooit leidt tot het ontstaan van vulvakanker is zeer klein (2-3%).

Wat zijn de vooruitzichten?

Het is belangrijk dat u zelf regelmatig de vulva controleert en dat u bij veranderingen contact opneemt met uw gynaecoloog. U blijft voor deze aandoening in principe levenslang onder controle.

 

Meer artikelen

Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem Constitutioneel eczeem is een veel voorkomende aandoening. Constitutioneel eczeem kan behalve op de bekende voorkeursplaatsen ook op de vulva voorkomen. Als het zich

Meer informatie »