Het bekken en haar structuren

Wat is het?

Het bekken is een benige ring die het lichaam in het centrum stabiliseert. Het is de verbinding tussen het lichaam en de benen. Er zijn spieren op de binnenzijde van het bekken die de bekkenbodem spieren worden genoemd, zij vormen oppervlakkige en diepe lagen. Deze spieren ondersteunen en positioneren de clitoris, de urethra, de vagina opening en de anus. De spieren vormen een lus in het bekken en verbinden aan de voorzijde het schaambeen en aan de achterzijde het staartbeen.

Wat doet het?

Het benige bekken (zie figuur 1) beschermt de blaas, urethra, vagina, eierstokken en het rectum, dit wordt allemaal binnen de ring gevonden. De bekkenbodem spieren (zie figuur 2) dienen niet alleen als ondersteuning, zij helpen ook om de darm, blaas en vagina functie onder controle te houden. Het bekken dient ook als aanhechtingsplaats voor de spieren van de rug, de buik en de benen (beide aan de voor- en achterzijde). Deze spierstructuren bieden ons de mogelijkheid om recht op te staan, te lopen, te zitten en te gaan liggen.

Wat kan er fout gaan?

De gewrichten van het bekken – een aan de voorzijde (schaambeen) en twee aan de achterzijde (sacroiliacale gewrichten) – kunnen een bron van pijn zijn. Gewrichtsontsteking, gewrichtsveroudering en beschadiging kan pijn veroorzaken in de onderrug en/of in het staartbeen. De zenuwen die de bekken structuren verzorgen kunnen ook beschadigd worden (bijv. gedurende een lange, of juist een snelle bevalling of tijdens een bevalling waarbij een tang of vacuüm wordt gebruikt) of door ontsteking (bijv na een beschadiging), waardoor pijn, spierspasme en/of zwakheid kan ontstaan. Als ongecontroleerde spierspasmen optreden in de bekkenbodem spieren kan vulvaire pijn het gevolg zijn, maar ook pijn in de bekkenbodem spieren zelf (vaginisme), waardoor gemeenschap moeilijk of onmogelijk wordt. Veranderde bekkenbodem spierfunctie kan ook de oorzaak zijn van diarree, obstipatie, incontinentie voor urine en een veranderde frequentie van plassen.

Wat kan ik doen?

Het is belangrijk om je dokter te vertellen over je problemen, zowel over de pijn als over de darm of blaas problemen. De huisarts kan je naar een andere hulpverlener verwijzen, zoals een medisch specialist, een psycholoog of een fysiotherapeut, die beter op de hoogte is van de oorzaak van de problemen en een diagnose kan stellen, waarna een behandeling kan worden gegeven.

Wat kun je verwachten?

Het is belangrijk om de oorzaak van de problemen te vinden. Gewricht en spierproblemen worden vaak behandeld met een combinatie van medicijnen en fysiotherapie. De behandeling van vulvapijn dient multidisciplinair te worden aangepakt, naast een arts zal vaak ook een psycholoog en/of een fysiotherapeut er bij betrokken worden. Biofeedback wordt vaak gebruikt om de bekkenbodem spieren te behandelen, terwijl met fysiotherapie de balans van de bekkenstructuren wordt hersteld. In het ergste geval kunnen sommige vrouwen baat hebben bij chirurgie. Bespreek met je huisarts een goede verwijzing.

 

Fig. 1 Het benige bekken

 

Fig. 2 De bekkenbodemspieren

Meer artikelen

Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem Constitutioneel eczeem is een veel voorkomende aandoening. Constitutioneel eczeem kan behalve op de bekende voorkeursplaatsen ook op de vulva voorkomen. Als het zich

Meer informatie »