Vulvaire jeuk

Vulvaire jeuk (jeuk aan de schaamlippen)

Wat is vulvaire jeuk?

Jeuk is een onaangenaam gevoel waardoor je wil krabben. Vulvaire jeuk komt vaak voor en iedere vrouw ervaart soms jeuk aan de schaamlippen. Dit is normaal. Als de jeuk zo hevig is dat u er last van hebt in het dagelijks leven of als de jeuk lang blijft bestaan moet er gezocht worden naar de oorzaak van de jeuk.

Wat is de oorzaak?

Er wordt meestal gedacht dat jeuk aan de schaamlippen veroorzaakt wordt door een vaginale schimmelinfectie (candida). Dit kan inderdaad de oorzaak zijn maar er zijn ook andere oorzaken zoals:

  • Huidziekten, zoals eczeem, psoriasis, en lichen sclerosus.
  • Irritatie door zweet, strakke kleding, of verzorgingsproducten.
  • Irritatie door andere genitale infecties.

Zijn er afwijkingen aan de vulva te zien?

Soms is er niets te zien aan de huid. Afhankelijk van de oorzaak van de jeuk kan er verkleuring van de huid zijn: rood, wit of bruin. Het huidoppervlak kan glad zijn, maar ook droog en schilferend, of juist vochtig. Door krabben en wrijven, of door een huidziekte, kan de huid ook dikker worden. Als u eenmaal gaat krabben en de huid blijft jeuken dan kun je in een neerwaartse jeuk-krab spiraal terecht komen. Dat wil zeggen dat u door de jeuk gaat krabben, en dat door het krabben de jeuk weer toeneemt. Ook al zou het lukken om overdag niet te krabben dan gebeurt dit toch nog vaak tijdens de slaap. Door veel krabben kan de huid stuk gaan, een beetje bloeden en er kunnen pijnlijke wondjes ontstaan.

Hoe vind ik de oorzaak van de jeuk?

Het is belangrijk om een arts te raadplegen zodat de oorzaak kan worden gezocht. Het is belangrijk dat u uw symptomen meldt. Ook als uw partner en/of huisgenoten klachten hebben. Soms is direct bij onderzoek van de huid al duidelijk wat de oorzaak is. Soms zal er een kweek worden gedaan (met een wattenstokje), of worden er huidschilfers afgeschraapt om te zoeken naar een infectie. Soms is een huidbiopsie nodig om de oorzaak te achterhalen of bevestigen. Hierbij wordt na een plaatselijke verdoving een heel klein stukje huid weggehaald om onder de microscoop te bekijken. En soms worden andere testen gedaan (gerichte kweken op soa’s, bloed of plakproeven) om soa’s of overgevoeligheden uit te sluiten.

Hoe word ik behandeld?

De behandeling hangt af van de oorzaak. Ga, als de behandeling niet werkt, terug naar uw arts. 

Wat kan ik zelf nog doen?

  • Stop zelf-gekochte crèmes en zalven en ga naar uw arts.
  • Vermijd strakke kleding.
  • Draag lichte katoenen ondergoed.
  • Gebruik liever geen zeep. Dit droogt de huid te veel uit en beschadigt de huid.
  • Gebruik geen geparfumeerde sprays of reinigingsproducten.
  • Gebruik witte ongeparfumeerd wc-papier.
  • Probeer ongeparfumeerd wasmiddel. En gebruik geen wasverzachters.
  • Slaap niet onder een te warm dekbed, door warmte neemt de jeuk toe.
  • Droog uzelf niet te ruw af, deppen met een handdoek is beter.
  • Verwissel verbandmateriaal regelmatig.

Meer artikelen

Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem Constitutioneel eczeem is een veel voorkomende aandoening. Constitutioneel eczeem kan behalve op de bekende voorkeursplaatsen ook op de vulva voorkomen. Als het zich

Meer informatie »

Vulvapathologie

Vulvapathologie Vulvovaginale klachten kunnen de kwaliteit van leven nadelig beïnvloeden, soms zelfs in ernstige mate. Het combineren van gynaecologische en dermatologische deskundigheid lijkt de beste

Meer informatie »