Bartholinische cyste en cyste van Skene

Elke vrouw heeft klieren in haar vagina, deze klieren worden ook wel de vestibulaire klieren genoemd. Soms kunnen deze klieren problemen veroorzaken.

Bartholinische cyste

Wat is een Bartholinische cyste?

Links- en rechtsonder bij de ingang van de vagina zitten de klieren van Bartholin. Deze kleine klieren maken vocht aan bij opwinding. Als de afvoergang van een van de klieren verstopt raaktontstaat een pijnlijke bult. We noemen dit een Bartholinische cyste. De cyste kan ook ontstoken raken (Bartholinitis). Dit doet vaak veel pijn.

Behandeling

Als een Bartholinische cyste ontstoken raakt, kan een kleine operatie nodig zijn. Deze kan plaatsvinden op de polikliniek of op de operatiekamer. Dit hangt af van uw situatie.

Openen van de cystewand op de polikliniek

Nadat de huid is verdoofd met een injectie, wordt een klein sneetje in de cystewand gemaakt. Hierdoor kan het vocht van de cyste weglopen. Vaak wordt er een slangetje in de cyste achtergelaten. Zo kan achtergebleven vocht in de volgende dagen nog weglopen. Dit slangetje wordt na enkele weken op de polikliniek verwijderd.

Openen van de cystewand op de (poliklinische) operatiekamer

Op de operatiekamer wordt de verdoving door de anesthesioloog geregeld. Er wordt een klein sneetje in de cystewand gemaakt. Daarna wordt de cystewand meestal met een aantal hechtingen vastgezet op de huid (marsupialisatie). Hierdoor blijft de cyste enige tijd open waardoor hij minder makkelijk opnieuw verstopt. De hechtingen lossen vanzelf op, dus de hechtingen hoeven niet verwijderd te worden.

Verwijderen van de cyste (cyste extirpatie)

Soms wordt ervoor gekozen om de cyste te verwijderen. Bijvoorbeeld als al vaker is geopereerd en de cyste terug blijft komen. Deze operatie vindt altijd plaats op de operatiekamer.

 

Cyste van Skene

Wat is een cyste van Skene

De kliertjes van Skene (Skene’s glands) zijn 2 kleine vaginale kliertjes die aan weerszijden van de plasbuis-opening zitten. De openingen van de klieren zijn niet of nauwelijks zichtbaar. De kliertjes van Skene produceren vocht, dit gebeurt voornamelijk bij opwinding.

Ze kunnen afgesloten raken en dan ontstaat er een cyste van Skene vlak bij de urethra (para-urethrale cyste). Deze cyste kan klachten veroorzaken.

Behandeling

Bij klachten kan een kleine operatie nodig zijn. De cyste wordt dan meestal in zijn geheel verwijderd. Indien er een ontstoken klier is, wordt er meestal eerst gekozen om een klein sneetje in de cystewand te maken om pus te laten weglopen. Op een later moment wordt dan de klier verwijderd (cyste extirpatie) of een marsupialisatie verricht.

Meer artikelen

Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem Constitutioneel eczeem is een veel voorkomende aandoening. Constitutioneel eczeem kan behalve op de bekende voorkeursplaatsen ook op de vulva voorkomen. Als het zich

Meer informatie »

Vulvaire psoriasis

Vulvaire psoriasis Wat is psoriasis? Psoriasis is een chronische, niet-besmettelijke huidaandoening met rode en schilferende plekken, die verspreid over het gehele lichaam kunnen voorkomen. Vaak

Meer informatie »