Hidradenits suppurativa (HS) / acne inversa

Wat is hidradenitis suppurativa (HS)?

Hidradenitis suppurativa (HS) is een ontsteking van de haarzakjes. Het is een chronische aandoening die lijkt op acne. Maar de ontstekingen ontstaan vooral in plooien zoals oksels en liezen. Ook komt HS onder de borsten, rond de anus en bilnaad. HS komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

 

Wat is de oorzaak?

Bij HS raakt de opening van de haarzakjes verstopt. Hierdoor ontstaan er grote mee-eters en ontstoken haarzakjes. Ook de zweetklieren en talgklieren kunnen ontstoken raken. Er lijkt in het begin vaak een soort steenpuist te zijn, die pijnlijk is en heel groot en diep kan worden. Als hij openbarst komt er veel talg en pus uit. Later ontstaan gangen in de huid. Waarom dit alles precies gebeurt is niet nog niet opgehelderd. Vaak spelen overgewicht en roken een belangrijke rol bij het ontstaan van de ziekte.

Welke factoren maken het erger?

Erfelijke aanleg, hormonen, overgewicht, roken, zweten, warmte en mogelijk ook stress hebben een slechte invloed op deze huidziekte. Bij sommige vrouwen verslechtert de huidziekte rond de menstruatie. Er bestaat een relatie met andere ziektes, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Crohn.

HS is geen gevaarlijke ziekte, maar wel vervelend. De ontstekingen zijn pijnlijk en e littekens zijn niet mooi. Er zijn dingen die u zelf kunt doen om te voorkomen dat HS erger wordt:

  1. Draag losse kleding zodat niks schuurt. Draag geen synthetische kleding. Broeierige of schurende kleding vergroot de kans op ontstekingen.
  2. Gebruik geen zeep, maar maak de huid voorzichtig schoon met een zeepvrije wasgel of zeepvrije lotion. Knijp de ontstekingen/mee-eters niet uit.
  3. Tampons zijn beter dan maandverband omdat ze minder schuren.
  4. Gebruik geen deodorant. De openingen van de haarzakjes kunnen hierdoor verstoppen.
  5. Voorkom overgewicht en roken.

Is dit een zeldzame aandoening?

Het is niet zeldzaam. Het komt bij 1 op de 300 mensen voor. Hoe erg het is verschilt van persoon tot persoon.

Hoe wordt HS behandeld?

  1. Antibacteriële wasproducten met povidonjood of chloorhexidine worden gebruikt om de huid zo schoon mogelijk te houden. Resorcine in lanettecrème kan gebruikt worden om ontstekingen sneller te laten slinken en nieuwe ontstekingen te helpen voorkomen.
  2. Antibiotica, worden op de huid gebruikt of geslikt vanwege de ontstekingsremmende werking. Antibiotica kan gecombineerd worden met bepaalde pijnstillers zoals ibuprofen om de ontsteking te verminderen als de puisten stuk zijn gegaan.
  3. Corticosteroïden kunnen de ontstekingsreacties (tijdelijk) onderdrukken. Deze kunnen in tabletten worden gegeven of rechtstreeks worden ingespoten in de abcessen.
  4. TNF-alpha remmers zijn nieuwe, krachtige ontstekingsremmende middelen die soms worden ingezet bij hele ernstige HS.
  5. Meestal worden medicijnen gecombineerd met chirurgie. Dan wordt bijvoorbeeld het ‘dak’ van de fistelgang wordt eraf gehaald en de bodem van de wond geneest zelf, zonder dat deze wordt dichtgehecht. Ook kan een abces worden ingesneden of kunnen stukken huid die steeds opnieuw ontsteken helemaal worden verwijderd.

Extra informatie

Er is een hidradenitis suppurativa patiëntenvereniging, met een eigen website (www.hidradenitis.nl).

Zie voor uitgebreidere informatie: www.thuisarts.nl/hidradenitis

Meer artikelen

Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem Constitutioneel eczeem is een veel voorkomende aandoening. Constitutioneel eczeem kan behalve op de bekende voorkeursplaatsen ook op de vulva voorkomen. Als het zich

Meer informatie »

Herpes genitalis

De oorzaak Herpes genitalis wordt veroorzaakt door een infectie met het herpes simplex virus (HSV). Er bestaan 2 types: herpes simplex virus type 1 (HSV-1)

Meer informatie »

Vulvaire jeuk

Vulvaire jeuk (jeuk aan de schaamlippen) Wat is vulvaire jeuk? Jeuk is een onaangenaam gevoel waardoor je wil krabben. Vulvaire jeuk komt vaak voor en

Meer informatie »