Vaginale afscheiding (fluor vaginalis)

Vaginale afscheiding (fluor vaginalis)

Veranderde afscheiding is een veel voorkomend probleem. De normale vaginale afscheiding bestaat uit allerlei bacteriën, waaronder de Lactobacillus, die lactaatzuur produceert. Hierdoor ontstaat in de vagina een ‘zuur’ milieu waarin normale bacteriën zich goed kunnen ontwikkelen en waarin bescherming wordt geboden tegen vreemde bacteriën. Ook schimmels (bijvoorbeeld candida) kunnen in lage aantallen in de vagina voorkomen zonder klachten te veroorzaken.

Wat is de oorzaak?

De hoeveelheid normale vaginale afscheiding kan toenemen, bijvoorbeeld rondom de eisprong, of in de zwangerschap. Sommige vrouwen vinden dit vervelend. Deze toename in afscheiding is normaal en wordt veroorzaakt door veranderingen in hormoonspiegels.

Factoren die de normale vaginale zuurgraad kunnen verstoren zijn suikerziekte, gebruik van antibiotica, slechte hygiëne of juist veel zeepgebruik en infecties. Ook in de zwangerschap veranderd de zuurgraad van de vagina waardoor schimmels vaak voorkomen.
Toegenomen vaginale afscheiding komt meestal van de baarmoederhals of de vagina en moet worden onderzocht op infecties. De meest voorkomende oorzaken van toegenomen vaginale afscheiding zijn schimmelinfectie (candida), bacteriële vaginose of Trichomonas.

Een schimmelinfectie geeft meestal de volgende klachten: toegenomen afscheiding, branderigheid bij plassen, vulvaire jeuk en pijn bij het vrijen. Karakteristiek is de brokkelig-witte (kwarkachtige) afscheiding, die niet stinkt. Een schimmelinfectie is geen seksueel overdraagbare aandoening en kan goed worden behandeld. Een candida infectie bij meisjes vóór de eerste menstruatie of bij vrouwen na de overgang is zeldzaam.
Bacteriële vaginose wordt veroorzaakt door het voorkomen van overmatig veel normale bacteriën. Als een ‘rotte-vis’ lucht wordt waargenomen is dit meestal een bacteriële vaginose. Bacteriële vaginose is geen seksueel overdraagbare aandoening en wordt behandeld met antibiotica.
Trichomonas veroorzaakt jeuk of irritatie, met name bij plassen, en geelgroene afscheiding. Het is een seksueel overdraagbare aandoening, die wordt behandeld met antibiotica.

Er zijn ook een aantal soa’s die afscheiding kunnen geven, deze kunnen aan het licht komen in de afgenomen kweken.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt meestal gesteld bij het gynaecologisch onderzoek soms samen met microscopisch onderzoek. Voor dit onderzoek wordt meestal wat afscheiding uit de vagina of van de baarmoedermond afgenomen met behulp van een kweekstokje (wattenstaafje).

Behandeling

Als er sprake is van normale afscheiding hoeft dit niet behandeld te worden. Wanneer de verandering in afscheiding komt door een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) moet soms ook uw (seksuele) partner worden onderzocht en mee behandeld. Veel wassen, vaginale douches en het gebruik van inlegkruisjes kunnen de vaginale afscheiding verergeren en/of in stand houden.

Meer artikelen

Vulvaire psoriasis

Vulvaire psoriasis Wat is psoriasis? Psoriasis is een chronische, niet-besmettelijke huidaandoening met rode en schilferende plekken, die verspreid over het gehele lichaam kunnen voorkomen. Vaak

Meer informatie »

Vulvapathologie

Vulvapathologie Vulvovaginale klachten kunnen de kwaliteit van leven nadelig beïnvloeden, soms zelfs in ernstige mate. Het combineren van gynaecologische en dermatologische deskundigheid lijkt de beste

Meer informatie »