Vulvaire psoriasis

Vulvaire psoriasis

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een chronische, niet-besmettelijke huidaandoening met rode en schilferende plekken, die verspreid over het gehele lichaam kunnen voorkomen. Vaak komt deze aandoening in de familie voor. Psoriasis kan door behandeling aanzienlijk verbeteren, maar geen enkele therapie kan de huidziekte definitief genezen. Psoriasis komt bij 2% van de mensen voor. Er zijn verschillende typen psoriasis. De meest voorkomende vorm toont schilferende rode plekken op de ellebogen en de knieën. Alle andere gebieden van de huid kunnen worden aangedaan inclusief het behaarde hoofd. Bij sommige mensen zijn de nagels en/of de gewrichten aangedaan. Psoriasis kan ook in de huidplooien voorkomen (liezen, oksels, bilspleet, navel, plooi onder de borsten) en heet dan psoriasis inversa. De schilfering is in deze gebieden meestal afwezig. Psoriasis kan op de genitale huid voorkomen als onderdeel van psoriasis elders op de huid, maar bij sommige mensen komt psoriasis alleen in het genitale gebied voor.

Wat is de oorzaak van psoriasis?

Psoriasis wordt gekenmerkt door een versnelde celdeling in de opperhuid en door ontstekingsverschijnselen in de lederhuid. De precieze oorzaak is niet bekend, maar een erfelijke aanleg is zeker belangrijk. Bij mensen met deze aanleg kunnen diverse factoren psoriasis laten uitbreken. Voorbeelden hiervan zijn beschadiging van de huid, infecties, geneesmiddelengebruik en psychologische stress. Psoriasis is niet besmettelijk. Het is niet gerelateerd aan hormonale veranderingen, dieet of enige vorm van allergie. Genitale psoriasis wordt niet veroorzaakt door een seksueel overdraagbare infectie.

Hoe voelt het?

Het kan zijn dat er geen klachten zijn.. Geringe jeuk kan optreden. Dit kan soms verergeren, vooral als het gebied wordt geïnfecteerd met een gist of bacterie. Scheurtjes en barstjes in de huid kunnen pijnlijk zijn. Het hebben van genitale psoriasis kan een grote impact hebben op de kwaliteit van leven en seksuele gezondheid.

Hoe ziet het er uit?

Als psoriasis op de huid voorkomt dan toont het schilferende witte plekken. Echter, op de vulvaire huid (en in huidplooien elders, zoals in de oksel, onder de borsten en in de liezen) zijn de oppervlakken in een vochtige omgeving en wordt de droge schilfering vaak niet gezien. Vulvaire psoriasis ziet er uit als vochtige, zalmroze tot vuurrode plekken die meestal scherp begrensd zijn. Het zit meestal op de buitenste schaamlippen en kan zich uitbreiden naar de liezen en de schaamheuvel. Soms barst de huid waarna een infectie van de huid kan optreden.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Dokters die bekend zijn met deze huidziekte kunnen de diagnose vaak stellen op de typische afwijkingen. Als je kenmerkende psoriasisafwijkingen hebt op andere plaatsen van je huid dan help dat om de diagnose te bevestigen. Soms het niet meteen duidelijk en wordt er een klein stukje huid weggenomen om de diagnose te bevestigen (een huidbiopt).

Hoe wordt het behandeld?

Psoriasis kan niet worden genezen, maar kan door behandeling wel onder controle worden gekregen. Het kan tijdelijk volledig verdwijnen, maar het kan ook steeds terugkomen en steeds weer behandeld moeten worden. Plaatselijke behandeling met corticosteroïd-crèmes of -zalven en zalf die een vitamine D-afgeleide bevat, is vaak effectief. Soms wordt een corticosteroïd crème of zalf gecombineerd met een antischimmel of antibiotica component als er scheurtjes in de huid zijn. Het is verstandig om irriterende stoffen te mijden, zoals zeep, parfums en sprays.. Vettende zalven als vaseline of een barrière crème kunnen waardevol zijn. Geadviseerd wordt om loszittende kleding te dragen om wrijving in de gebieden te verminderen. Daarnaast moet krabben of irritatie van de gebieden worden voorkomen, omdat dit de psoriasis verergert.

Meer info:

https://www.radboudumc.nl/patientenzorg/aandoeningen/genitale-psoriasis

Meer artikelen

Herpes genitalis

De oorzaak Herpes genitalis wordt veroorzaakt door een infectie met het herpes simplex virus (HSV). Er bestaan 2 types: herpes simplex virus type 1 (HSV-1)

Meer informatie »

Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem Constitutioneel eczeem is een veel voorkomende aandoening. Constitutioneel eczeem kan behalve op de bekende voorkeursplaatsen ook op de vulva voorkomen. Als het zich

Meer informatie »