Acne ectopica / hidradenits suppurativa (HS) / acne inversa

Wat is acne ectopica?

Dit is een chronische aandoening die lijkt op acne, maar de ontstekingen ontstaan in de lichaamsplooien zoals oksels en liezen, en ook onder de borsten en rond de anus en bilnaad. Het patroon varieert van patiënt tot patiënt. De aandoening komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

 

Wat is de oorzaak?

Bij acne ectopica zijn er grote mee-eters en ontstoken haarzakjes. Ook de zweetklieren en talgklieren kunnen ontstoken raken. Er lijkt in het begin vaak een soort steenpuist te zijn, die pijnlijk is en heel groot en diep kan worden. Als hij openbarst komt er veel talg en pus uit. Later ontstaan gangen in de huid (sinussen). Waarom dit alles precies gebeurt is niet bekend. Wel zijn er een aantal factoren die in verband worden gebracht met het ontstaan, en die het erger maken.

Welke factoren maken het erger?

Het voorkomen in de familie is belangrijk. De afwijking is gerelateerd aan hormonen. Meestal start het rond de puberteit. Het kan elke maand bij de menstruatie erger worden. Ook is er een sterke relatie met roken en overgewicht. Stress kan een factor zijn. Wrijving in gebieden van acne ectopica is vaak een probleem. Alles wat langs deze gebieden schuurt, strakke kleding, maandverband etc, kan de oorzaak zijn dat afgesloten en opgezette holtes gemakkelijk kapot kunnen gaan. Probeer elke frictie of irritatie te vermijden. Uitknijpen maakt het altijd erger. Zweten kan een verergering uitlokken.

Is dit een zeldzame aandoening?

Het is niet zeldzaam. Het komt bij 1 op de 300 mensen voor.

Hoe wordt acne ectopica behandeld?

  1. Vermijd wrijving, draag losse kleding zodat niks schuurt. Maak de huid voorzichtig schoon met een hypo-allergene zeep. Tampons zijn beter dan maandverband omdat ze minder schuren.
  2. Antibacteriële wasproducten met povidonjood of chloorhexidine worden wel gebruikt om de huid zo schoon mogelijk te houden. Resorcine in lanettecrème kan gebruikt worden om ontstekingen sneller te laten slinken en nieuwe ontstekingen te helpen voorkomen.
  3. Antibiotica, meestal van de tetracycline groep, worden op de huid of systemisch gebruikt vanwege hun ontstekingsremmende werking, dus niet om bacteriën te bestrijden. Deze kunnen eventueel gecombineerd worden met NSAID’s zoals ibuprofen om de ontsteking te verminderen als de puisten stuk zijn gegaan.
  4. Hormonale behandeling kan helpen. Het beste zijn orale anticonceptiva die mannelijke hormonen blokkeren. Deze kunnen gecombineerd worden met een extra hormoon blokkerende medicatie, zoals spironolacton.
  5. Als iemand chronische afwijkingen, fistelgangen en/of uitgebreide ziekte heeft, dan kan het onmogelijk zijn dat pillen of zalven of injecties helpen. Dan is chirurgie een optie. Hierbij wordt in ieder geval het “dak” van de fistelgang eraf gehaald en wordt de wond niet gehecht.

Meer info.

www.issdv.org

Meer artikelen

Vulvapathologie

Vulvapathologie Vulvovaginale klachten kunnen de kwaliteit van leven nadelig beïnvloeden, soms zelfs in ernstige mate. Het combineren van gynaecologische en dermatologische deskundigheid lijkt de beste

Meer informatie »

Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem Constitutioneel eczeem is een veel voorkomende aandoening. Constitutioneel eczeem kan behalve op de bekende voorkeursplaatsen ook op de vulva voorkomen. Als het zich

Meer informatie »