Inloggen voor leden

Wat is vulvaire jeuk?

Jeuk is een onaangenaam gevoel waardoor je gaat krabben. Vulvaire jeuk komt vaak voor en iedere vrouw ervaart soms even jeuk. Dit is normaal. Als de jeuk zo hevig is dat je er hinder van ondervindt in het dagelijks leven of als de jeuk langdurig blijft bestaan moet er gezocht worden naar de oorzaak van de jeuk.

Wat is de oorzaak?

Er wordt meestal gedacht dat genitale jeuk veroorzaakt wordt door een vaginale schimmelinfectie (candida). Dit kan inderdaad de oorzaak zijn maar er zijn ook andere oorzaken:

  • Huidziekten, zoals eczeem, psoriasis, en lichen sclerosus.
  • Irritatie door zweet, strakke kleding, of verzorgingsproducten.
  • Irritatie door genitale infecties.

Zijn er afwijkingen te zien?

Soms is er niets te zien aan de huid. Afhankelijk van de oorzaak van de jeuk kan er verkleuring zijn (rood, wit, bruin). Het huidoppervlak kan glad zijn, maar ook droog en schilferend, of juist nattend. Door krabben en wrijven, of door de onderliggende huidziekte, kan de huid ook dikker worden. Als je eenmaal gaat krabben en de huid blijft jeuken dan kun je in een vicieuze jeuk-krab cirkel terecht komen. Dat wil zeggen dat je door de jeuk gaat krabben, en dat door het krabben de jeuk weer toeneemt. Ook al zou het lukken om overdag niet te krabben dan gebeurt dit toch nog vaak tijdens de slaap. Door veel krabben kan de huid stuk gaan, een beetje bloeden en er kunnen pijnlijke wondjes ontstaan.

Hoe vind ik de oorzaak van de jeuk?

Het is belangrijk om naar een arts te gaan zodat de oorzaak kan worden gezocht. Soms is direct bij onderzoek van de huid al duidelijk wat de oorzaak is. Soms zal er een kweek worden gedaan (met een wattenstokje), of worden er huidschilfers afgeschraapt om te zoeken naar een infectie. Soms is een huidbiopsie nodig om de oorzaak te achterhalen of bevestigen. Hierbij wordt na een lokale verdoving een heel klein stukje huid weggehaald om onder microscoop te bekijken.

Hoe word ik behandeld?

De behandeling hangt af van de oorzaak. Ga, als de behandeling niet aanslaat, terug naar uw arts.

Wat kan ik zelf nog doen?

  • Stop zelfgekochte crèmes en zalven en ga naar uw arts.
  • Vermijd strakke kleding.
  • Draag katoenen ondergoed.
  • Gebruik niet teveel zeep. Dit droogt de huid teveel uit en beschadigt de huid.
  • Gebruik geen geparfumeerde sprays of reinigingsproducten.
  • Probeer ongeparfumeerd wasmiddel.
  • Slaap niet onder een te warm dekbed, door warmte neemt de jeuk toe.

Meer info.

www.issvd.org