Inloggen voor leden

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een niet-besmettelijke huidaandoening met rode en schilferende plekken, die verspreid over het gehele lichaam kunnen voorkomen. Vaak komt deze aandoening in de familie voor. Psoriasis kan door behandeling aanzienlijk verbeteren, maar geen enkele therapie kan de huidziekte definitief genezen. Psoriasis komt bij 2% van de mensen voor. Er zijn verschillende typen psoriasis. De meest voorkomende vorm toont schilferende witte plekken op de ellebogen en de knieën. Andere gebieden van de huid kunnen worden aangedaan inclusief het behaarde hoofd en bij sommige mensen hebben zijn de nagels en/of de gewrichten aangedaan. Psoriasis kan ook in de lichaamsplooien voorkomen (liezen, oksels, bilspleet, navel, plooi onder de borsten) en heet dan psoriasis inversa. De schilfering is in deze gebieden meestal afwezig. Psoriasis kan op de genitale huid voorkomen als onderdeel van psoriasis elders op de huid maar bij sommige mensen komt het alleen in het genitale gebied voor.

 

Wat is de oorzaak van psoriasis?

Psoriasis wordt gekenmerkt door een versnelde celdeling in de opperhuid en door ontstekingsverschijnselen in de lederhuid. De precieze oorzaak is niet bekend, maar een erfelijke aanleg is zeker belangrijk. Bij mensen met deze aanleg kunnen diverse factoren psoriasis laten uitbreken. Voorbeelden hiervan zijn beschadiging van de huid, infecties, geneesmiddelengebruik en psychologische stress. Psoriasis is niet besmettelijk. Het is niet gerelateerd aan hormonale veranderingen, dieet of enige vorm van allergie. Genitale psoriasis wordt niet veroorzaakt door een seksueel overdraagbare infectie.

Hoe voelt het?

Het kan zijn dat er geen klachten zijn. Geringe jeuk kan optreden en soms kan dit verergeren vooral als het gebied wordt geïnfecteerd met een gist of bacterie. Scheurtjes en barsten in de huid kunnen pijnlijk zijn.

Hoe ziet het er uit?

Als psoriasis op de huid voorkomt dan toont het schilferende witte plekken. Echter, op de vulvaire huid (en in lichaamsplooien elders, zoals in de oksel, onder de borsten en in de liezen) zijn de oppervlakken in een vochtige omgeving en wordt de droge schilfering vaak niet gezien. Vulvaire psoriasis ziet er uit als vochtige, zalmroze plekken die meestal scherp begrensd zijn. Het zit meestal op de buitenste schaamlippen en kan zich uitbreiden naar de liezen en de schaamheuvel. Soms barst de huid waarna een infectie van de huid kan optreden.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Dokters die bekend zijn met deze ziekte kunnen de diagnose vaak stellen op de typische afwijkingen. Als je afwijkingen hebt op andere plaatsen van je huid dan help dat om de diagnose te bevestigen. Soms het niet meteen duidelijk en wordt er een klein stukje huid weggenomen om de diagnose te bevestigen (een huidbiopt).

Hoe wordt het behandeld?

Psoriasis kan niet worden genezen maar kan door behandeling wel onder controle worden gekregen. Het kan tijdelijk volledig verdwijnen maar het kan ook steeds terugkomen en steeds weer behandeld moeten worden. Plaatselijke behandeling met corticosteroïd crèmes of zalven en zalf die een vitamine D-afgeleide bevat zijn vaak effectief. Soms wordt een corticosteroïd crèmes of zalven gecombineerd met een anti-candida of antibiotica component als er scheurtjes in de huid zijn. Het is verstandig om irriterende stoffen te mijden bijv. zeep, parfums, sprays. Vettende zalven als vaseline of een barrière crème kunnen waardevol zijn. Draag loszittende kleding om wrijving in de gebieden te verminderen. Voorkom krabben of irritatie van de gebieden omdat dit de psoriasis verergert.

Meer info.

www.huidarts.info

www.issvd.orgissvd.org