Inloggen voor leden

Goede algemene verzorging is van belang om de vulva (uitwendige geslachtsdelen van de vrouw) gezond te houden. Zeker bij klachten kan het belangrijk zijn om algemene maatregelen in acht te nemen.

 

Was de vulva niet met zeep.

De huid van de vulva is gevoelig. Daarom is het belangrijk om geen producten te gebruiken die irritatie kunnen veroorzaken zoals zeep, douche gel of shampoo. Zeker als er al klachten bestaan kunnen deze hierdoor verergeren. Ook te vaak wassen en te hard afdrogen kan tot irritatie leiden. Gebruik alleen lauw water. Was de vulva maximaal 1 maal per dag. Dep de huid voorzichtig droog. 

Kleding/ondergoed.

Draag bij voorkeur katoenen ondergoed en draag geen te strakke broeken. Maandverband, tampons of inlegkruisjes kunnen tijdens de menstruatie gebruikt worden. Het is van belang om deze producten regelmatig te verwisselen en een product te kiezen met een goede pasvorm. Gebruik bij voorkeur géén inlegkruisjes buiten de menstruatieperiode. Overige informatie Gebruik geen vochtige toiletdoekjes, vaginale douches, intiem sprays, zeepvrije wasemulsies of andere producten. Vrouwen met vulvaire klachten kunnen het beste alleen gebruiken wat voorgeschreven wordt door de behandelend arts.

Meer info.

www.issdv.org